Strusia świat

Strusie biegają bardzo szybko, bo potrafią osiągnąć prędkość nawet 70km/h. Dzięki temu są najszybszymi dwunożnymi zwierzętami na ziemi. Są też największymi ptakami, a ich wysokość dochodzi do 2,7 metra. Tak duży wzrost i szybkość, jaką mogą osiągać pomagają im natychmiast zauważyć zagrożenie i przed nim uciec.

Strusie łykają kamyki i piasek – pomaga im to w rozdrabnianiu pokarmu w żołądku. Wbrew powszechnie znanej opinii ptaki te wcale nie chowają głowy w piasek, a właśnie go jedzą, przed niebezpieczeństwem natomiast uciekają. Ucieczka nie jest dla nich jedyną obroną, potrafią też dobrze kopać. Ich jedno mocne kopnięcie może nawet zabić przeciwnika.

W walce posługują się też swoimi ostro zakończonymi skrzydłami. Jedną z ich niecodziennych umiejętności jest natomiast zginanie kolana do przodu.Samica strusia składa około 50 jaj w sezonie, a jedno takie jajo równa się wielkości 35 jaj kurzych. To ona opiekuje się jajami w dzień, a w nocy zastępuje ją samiec, który ma ciemniejsze upierzenie.

Jaja strusia są największe na świecie i ważą do 2,3 kg.